Success stories
Татьяна
«Мой опыт наставника начался с работы на платформе «Моя Карьера». Я работала с тремя группами студентов в Нижегородском Губернском колледже, и каждая из них чему-то меня научила. Честно сказать, сначала было очень тяжело. Студенты меня плохо воспринимали: часто ленились, не слишком охотно выходили на контакт ни в жизни, ни в соцсетях. Я злилась на них, пыталась заставлять работать. Но потом села и поняла, что дело во мне – я представила себя на их месте: разве я не была таким же студентом? Разве мне не хотелось получать поддержку и доброе слово от наставника? Конечно, хотелось! И после этого я в корне поменяла свой подход к студентам. Результат на лицо – ребята стали больше задавать вопросов по поводу прохождения курса, отправлять мне на проверку свои задания и советоваться. Отношения поменялись кардинально.
С третьей группой студентов я, уже имея такой опыт, стала выстраивать сразу доверительные и дружеские отношения. Цель моей деятельности состояла в том, чтобы воспитать активную, творческую личность, способную делать открытия, решать возникающие проблемы, принимать решения и нести за них ответственность. Студенты относились ко мне, как к настоящему наставнику. Одна из студенток сказала: «Если бы не ваша помощь и советы, я бы не смогла даже сделать шаг к изучению курса».
На мой взгляд, быть наставником непросто. Ты сам должен знать материал и нюансы заданий, чтобы правильно преподнести их студентам и оказать помощь при необходимости. Очень много споров и разногласий было при написании резюме: чтобы достойно выполнить задания, нужно было хорошенько посидеть и подумать над материалом.
Хочется отметить, что третья группа была более мотивирована, потому что опыт прохождения курса показал, что он очень важен. С помощью новых знаний и творческих заданий я и пара студенток смогли устроиться на работу: кто-то достойно написал резюме, а кто-то хорошо показал себя на собеседовании. Рассказы об этом мотивировали других студентов.
По моему мнению, быть наставником – это настоящий труд, но приносящий только положительные результаты и детям, и самому себе. Как приятно, спустя какое – то время, увидеть, что ваши труды были не напрасны. Ваш росточек вырос и превратился в настоящее прекрасное крепкое дерево. Каждому человеку нужен такой опыт в своей жизни, поэтому я очень благодарна платформе «Моя Карьера» за такую возможность».
Елена4Life
Елене 26 лет, по образованию девушка – врач-терапевт, а сейчас она сменила сферу и работает клиническим психологом. «Мне очень нравится этим заниматься, чувствую, что наконец-то нашла дело по душе», — делится она. А еще Елена – очень творческий человек: рисует, ведет визуальный дневник, лепит из глины, валяет из шерсти, играет в настольные игры и еще много всего.
О программе «Путешествие ради жизни» Елена узнала, еще учась в медицинском институте, от Романа Поликарпова, руководителя НКО «Молодые медики Дона». «Я вообще не сомневалась, стоит ли становиться Чемпионом (прим. ред. — равным ведущим). Волонтерство к тому моменту было уже частью моей жизни, но в основном относилось к области здравоохранения. «Путешествие ради жизни» для меня стало возможностью гарантированно приносить очень много ценного в жизнь молодых людей и подростков, работая в небольших группах», – вспоминает Елена.
Уже первое «Путешествие» изменило жизнь девушки – она помирилась с близким другом. «Мы вместе проходили программу и одновременно, выполняя одно из заданий поняли, как нам не хватает друг друга. Вообще, рефлексия, которая возникает в ходе выполнения упражнений — супер мощный инструмент», − считает девушка. Несмотря на интерактивный, полуигровой формат программы, «Путешествие ради жизни» – это большая работа и путь к себе.
Обучение на программе помогло ей стать клиническим психологом: «Я приобрела уверенность в себе, навыки эффективной коммуникации и ведения групп. Я поняла, что хочу заниматься этим и дальше, как профессионал, благодаря «Путешествию».
Участвуя в программе, Елена поняла, что в ее руках действительно есть сила изменить мир вокруг: «Думаю, без «Путешествия» я бы не смогла осознать такую свою суперсилу — быть изменением». И тогда вместе с Екатериной Пинчуковой она создала свой проект «О важном», направленный на повышение уровня грамотности молодежи в сфере репродуктивного здоровья. Используя принцип «равный-равному» команда проводит теоретические встречи и итоговый квиз для подростков и молодых людей. «Мы много шутим и стараемся доносить сложную и неловкую информацию легко − через нашу открытость и мемасики», − делится Елена.
По словам девушки, самым важным в «Путешествии» для нее стало собственное изменение: «Я стала более открытой, уверенной в себе и решительной. Я поняла, что по-настоящему несу ответственность за свою жизнь, здоровье, учебу, и мне классно, что я могу влиять на это. «Путешествие ради жизни» сделало меня такой, какая я есть сейчас, и я безумно благодарна программе».
Сейчас Елена продолжает вести активную жизнь, помогать людям, развиваться и заниматься творчеством, но о Путешествии помнит всегда. Совсем недавно девушка создала свою первую настольную игру – «Полуночники» и считает, что она отлично подходит для сближения в компании, участникам «Путешествия» точно понравится. «Я выросла вместе с программой и обрела свою вторую семью — волонтерскую. Такое сообщество близких людей не встретить на учёбе или работе, это что-то особенное — второй дом», — заключает Елена.
Ярослава4Life
Меня зовут Ярослава, мне 15 и я учусь в 9 классе.
Я состою в Республиканском волонтёрском педагогическом отряде «СВЕТ». Мне нравится заниматься вожатством и волонтёрством. Сейчас готовлюсь к экзаменам, много читаю.
О проекте Dance4Life мне рассказала руководитель РВПО «СВЕТ» Лера Евгеньевна. Меня это заинтересовало, поскольку мне нравится самообразование, я люблю узнавать что-то новое. Мне очень хотелось пройти путешествие и узнать больше.
Путешествие проходило в рамках занятий в РВПО «СВЕТ». Для нас вела его Чемпион4Life Алиса Устинова.
За время Путешествия я узнала о ВИЧ-инфекции и СПИДе. Кроме того, погрузилась больше ы свои любимые темах: конфликты, их решения; свои личные границах и границы других людей.
Был очень интересен сам формат Путешествия. Я думала, что это будет что-то вроде занятий в школе, где ты слушаешь и записываешь, но это оказалось совершенно не так! Все встречи проходили весело и интересно!
Одним из самых сложных опытов оказалась активность «Слушай и рисуй», когда мы сидели спинами друг к другу, один человек описывал картинку, а другой должен был её нарисовать. Я не очень понимала свою напарницу, но в итоге мы всё равно неплохо справились. Благодаря этому упражнению я поняла, что нужно не стесняться задавать уточняющие вопросы чтобы лучше понять друг друга.
На меня произвело сильное впечатление упражнение, когда мы писали «письма любви». Моя подруга написала для меня очень милое и трогательное письмо, оно до сих пор висит на стене в моей комнате.
Из всего Путешествия я сделала выводы — нужно заботится о себе, своём здоровье, моральном состоянии, уважать других людей и себя.
За время Путешествия, я многое узнала и стала смотреть на свою жизнь совершенно под другим углом. Я стала задумываться о тех или иных ситуациях с разных сторон. Я часто анализирую свою жизнь до и после приобретённых мною знаний, у меня появились новые друзья, я больше узнала о старых. Сейчас на лагерных сменах мне очень интересно наблюдать и слушать рассказы ребят которые только проходят Путешествие.
Мои приоритеты и планы в жизни изменились, в будущем я тоже очень хочу стать чемпионом Dance4Life.
Veronika4Life
I became a Champion a year ago. I joined the project after a three-day training. Me and another girl were invited to a re-fresh training. It was unusual because I didn’t come as a volunteer, but just as a new person.
I was very scared then. I was told: “Relax and be with everyone.” I really liked that no one asked about my appearance. Usually everyone asks, even teachers. No one asked about my peculiarity – albinism. This has been a sore subject for me since childhood.
And I realized that “Dance4Life” gives me the opportunity to consider myself from my strengths. And when you work on your strengths, your complexes disappear, you don’t notice your appearance. You learn to use what you are great at and develop it in yourself.
Why do I like being a Champion? I studied for a year and actively led groups, because psychology attracts me, and I’m going to retrain from next year. And now I lead separate psychological groups for teenagers. Dance4Life gave me some kind of base to run the trainings. And now, I understand how to make a structure, but on my own topics.
Alice, Violetta, Polina
Alice:
I enjoyed the Journey4Life programme. It seems to me that the Champions coped with their task perfectly. We got all the most important and necessary things in the form of interactive trainings. After the Journey, only positive emotions remained!
Violetta:
I really like the Journey, it’s interesting, gives a charge for the whole week. Everyone respects different opinions. In general, it is interesting, useful and positive! I really like the interactive form of classes 🙂
Polina:
Thanks to this Journey, it became easier for me to understand myself and my emotions, as well as to cope with them. Excellent Champions listened to us and gave advice. And each exercise has left its mark. I am grateful to the Champions and creators of the Journey for this opportunity to get to know themselves and work out their blocks!
Alyona
A student of the Sverdlovsk Regional Pedagogical College specializing in Primary Classes, and at the moment she is a teacher at the All-Russian Children Center “Orlyonok”, Alyona Kosheleva:
“I was a participant and then a mentor of the My Career project in the 2020-2021 academic year. And I am grateful for the fact that I was able to work with the students and I hope that I helped someone, as the project helped me.
My Career made my old dream come true: based on the knowledge gained on the platform, I successfully passed an interview at the All-Russian Children Center “Orlyonok”, where I had dreamed of getting for 5 years! Thanks to the organizers of the project for this!”
Nadezhda
My name is Nadezhda Shevchenko, I study Banking at the Yekaterinburg College of Transport Construction.
Last year I was trained on the “My Career” platform. Most of all, I liked the courses on self-presentation, CV writing and time management. All this helped me to prepare for interviews and internships in Yekaterinburg banks. As a result, I got a job at the bank I needed and the position I wanted.
I think that “My Career” is a very useful resource for all students, without exception. It helps to prepare for a new stage after graduation from an educational institution and gives self-confidence.
Artyom
Artyom Kholmatov, student of the Ural College of Business, Management and Beauty Technology:
“What have I learned thanks to the My Career platform? I acquired the skills of building successful communications and overcoming barriers. I learned to hear my interlocutor, and this is especially important for my future work in the hotel business. From the “Self-presentation” section, I noted that a person has 30 seconds to win over. And when coming to an interview, it is important not to be late, look neat, speak confidently and to the point. An important block for me was the course about “Time Planning”. After all, a lot depends on how you build and plan your day.
At the end of the training, I took a course on writing a CV and, having received 5 points for it, posted it on the My Career platform. The very next day I got a call from the Euro Hotel and was invited to an interview, which ended with employment. I have been an employee of the hotel for six months now and would like to thank the organizers of the My Career platform for your work, because you really help students and make a great contribution to their future life.”
Valentin
Valentin was born in St. Petersburg and was brought up in an orphanage. In the 11th grade, he decided to become a programmer and purposefully prepared for this. He received his bachelor’s degree at the Faculty of Information Technology and Programming at the St. Petersburg National Research University of Information Technology, Mechanics and Optics.
Then he completed a master’s program in Amsterdam (Netherlands). For several years he lived and participated in scientific projects in Singapore. He is currently working and preparing PhD dissertation in Amsterdam.
He is a regular speaker at online meetings of the My Career project. Valentin motivates youngsters to develop, constantly learn, set goals and achieve them.
Alfreda4Life
I am Alfreda, and I am the Champion4Life of the Rostov-on-Don team. I am studying at the 5th year of medical university. And from the very beginning of my studies I have been doing volunteering, in the field of medicine, of course.
I joined the Dance4Life team 2 years ago, taking part in an event dedicated to HIV infection. Now I am the coordinator of the rapid HIV testing team. I test and advise people on HIV issues and, together with the team, help organize various preventive measures.
How did I become a Champion? I completed the Journey4Life programme, and then participated several times as an assistant to Champions. And so, only after that I passed the long-awaited training and received the status of a Champion. I have already released about 80 People of Change, and I’m going to continue further.
The project gave me the opportunity not only to become part of my favorite team, but also to find and discover new qualities in myself, gain new knowledge, gain invaluable experience. In addition, the most important thing is that I can share this experience and knowledge with the group, and help them to open up and better understand themselves. And this cannot but inspire us to move on.
Irene4Life
Dance4Life is about emotions and changes.
I got into the project in 2015. And after 2 years, I was trained by Champions4life and began to give emotions and the possibility of changes to others. In December 2018, I met Tess Payron from Amsterdam. She came to us in Nizhny Novgorod. So I saw with my own eyes that a person from another country also appreciates the project and makes it better. And I decided for myself that I need to grow further and now I am already developing Dance4Life at the regional level.
Dance4Life is growth. At first I was just a volunteer, then a Champion. This year I have already become a mentor of new Champions. I was also honored to take part in an international meeting where representatives of all participating countries of the project gathered to exchange experiences.
Valeria4Life
When I entered the university, I realized that I was interested in some kind of social activity, volunteering. And when I found out about the recruitment for the “Journey for Life”, I decided to attend these trainings. It was a first time heard about the Dance4Life project. I remember the feelings when I came to the first meeting.
My main emotion was a wild surprise, because we spoke out, no one interrupted us. Participants respected different opinions. I think it was one of the decisive factors why I stayed, went through all 10 meetings and acquired the honorary status of “Man of Change”. After the training, I realized that something had changed in me. I became more open, I wanted to listen to other people, help them. I have learned to boldly express my position, not to be afraid of condemnation. Yes, the Journey has opened my eyes to many things. When I found out that a set was being held to train future Champions, I didn’t hesitate for a second. Arriving at the training, I realized that these would be the most wonderful days of my summer 2020. I found new friends, and, of course, now I can proudly be called a Champion.
What did the project give me? Emotions, friends, communication and facilitation skills, knowledge, experience and freedom. I noticed that now I look at many things easier. It became easier for me to communicate, easier to talk about some acute social topics. And for this I would like to say thank you to the project and the people who are in it.
Dmitry4Life
I got into the Dance4Life project by accident: I met the curator of the project and learned about the HIV problem. Many people still do not know about the ways of transmission of infection and how HIV differs from AIDS. Thanks to D4L, we talk to young people about topics that they cannot discuss with their friends and family.
When our curator told me about the training of 4Life Champions, I immediately agreed to go and get training. There was a very cool atmosphere at the training and most importantly, we went through Journey4Life ourselves. Until the Champion himself feels the program, emotions, he will not be able to work with the audience.
At the moment I am doing military service and the experience gained in the project helps me a lot. Thanks to the project, I learned to communicate with people, became morally stronger. And now, if I find out that someone I know or military personnel has HIV infection, I will not turn away from them. I’m just going to communicate with them the same way I did.